Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.

Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

Jak szukać?»

liczba druków w bazie:
w tym druków aktywnych:
z druków korzystano:
169 361 287 razy

Aktualnie jesteś: Wzory druków i umów (strona główna) » Podatki dochodowe » PIT » Zeznanie » PIT-2K - Oświadczenie o wysokości wydatków związanych z ...

PODZIAŁ TEMATYCZNY

!
-
dział oznaczony wykrzyknikiem zawiera materiał zaktualizowany w ostatnich 14 dniach
POMOC
Jak przygotować sprawozdanie finansowe w formacie XML w Programie DRUKI Gofin »
Filmy instruktażowe
Program DRUKI Gofin
Tworzenie i obsługa bazy podmiotów

OBJAŚNIENIE FORMATÓW

PIT-2K(8) - Oświadczenie o wysokości wydatków związanych z inwestycją służącą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych

Obowiązek złożenia tego oświadczenia ciąży na osobach, które po raz pierwszy - stosownie do postanowień art. 9 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 217, poz. 1588 ze zm.) w związku z art. 26b updof w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 2007 r. - dokonują odliczeń wydatków poniesionych na spłatę odsetek od:

• kredytów (pożyczek) mieszkaniowych,

• kredytu (pożyczki) zaciągniętego na spłatę kredytu (pożyczki) mieszkaniowego,

• każdego kolejnego kredytu (pożyczki) zaciągniętego na spłatę ww. kredytów (pożyczek).

Oświadczenie to składa się tylko raz, tj. wraz z zeznaniem podatkowym składanym za rok, w którym podatnik po raz pierwszy dokonuje przedmiotowych odliczeń. Małżonkowie rozliczający się indywidualnie oraz małżonkowie opodatkowujący swoje dochody łącznie składają jedno oświadczenie PIT-2K.

Formularz PIT-2K należy dołączyć do tego samego zeznania podatkowego, przy którym został złożony załącznik PIT/D.

Uwagi od redakcji:
  • druk PIT-2K(8) stosuje się do zeznań podatkowych o wysokości dochodu (przychodu) uzyskanego od dnia 1 stycznia 2014 r.
  • aktywny druk PIT-2K(8) oraz inne druki rozliczeniowe PIT
    znajdą Państwo w darmowym programie PIT Gofin 2018.
Podstawa prawna:

Formularz aktywny w formacie GOFIN
z możliwością zapisu (wypełnianie, wydrukowanie, zapisywanie, wprowadzanie zmian)
Uwaga ! Aby korzystać z druku niezbędna jest jednorazowa instalacja programu DRUKI Gofin w wersji KOMERCYJNEJ (płatnej) » lub wersji niekomercyjnej (darmowej) »
Formularz w formacie PDF
(wydrukowanie do ręcznego wypełnienia)
Uwaga! Do wydrukowania formularzy PDF wymagany jest program Acrobat Reader w wersji 8.0 lub nowszej, dostępny na stronie www.adobe.com

Wersje druku

POMOCNIKI Księgowego powiązane tematycznie
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

• zapewnienia prawidłowego działania serwisów (utrzymania sesji),

• analizy statystyk ruchu i reklam w serwisach,

• zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych.

Administratorzy

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda

Aby móc wyświetlać spersonalizowane reklamy dopasowane do Pani/Pana zainteresowań w związku z odwiedzaniem niniejszego serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne (nie ma obowiązku jej udzielenia).

Zgoda

W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych w związku z możliwością wyświetlenia reklam dopasowanych do Pani/Pana zainteresowań poprzez kliknięcie w przycisk „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody.

Sklep internetowy - sklep.gofin.pl

Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60